tisdag 30 juni 2009

Sista dagen på jobbet

I dag gör jag formellt min sista dag för Svenska Tennisförbundet. Fem år har gått snabbt när man blickar tillbaka i backspegeln. När man själv sitter och filosoferar och gör någon form av bokslut för de fem år som gått så måste man säga att vägen framåt inte varit "spikrak".
Den stora strukturella frågan i svensk tennis har fram till 2009 handlat om regionaliseringen.
Regionaliseringen är nu ett faktum och arbetet är nu framåtriktat på ett helt annat sätt än tidigare. På sikt är jag helt övertygad om att det regionala arbetet kommer formas och rollerna mellan förbund , region och klubb blir tydligare.
När det gäller det sportsliga på förbundsnivå har fokus legat på träningsprocessen för våra spelare. Analysen som gjordes för fem år sedan visade tydligt att den vardagliga träningen överlag hos våra spelare på nationell elitnivå (Juniorer) inte låg på ett internationellt konkurrenskraftigt plan.
I ett tight samarbete med då utbildningsansvarige Christer Sjöö och elitsidan skapades behovsanpassade modeller för träning -Tennispasset,Taktikpasset och Teknikpasset för att på ett enkelt sätt komma åt då släpande områden. En utvecklingstrappa och en kravanalys har tagits fram som på ett vägledande sätt ska hjälpa klubbtränarna i vardagen.
Ett av områdena där vi "sladdat" är fysträningen hos våra ungdomar. De första åren kännde vi oss för med tester men vi fick inte riktigt ut önskvärd effekt av detta. För 3 år sedan kom Fredrik Johansson in i bilden och tillsammans med SOK satte vi en stuktur på fyssidan som fick namnet Base Camps. Base Camps är fysinternat där det primära syftet är att "lära" spelarna att träna. Tester är en del av konceptet och på toppen etablerade vi ett samarbete med Djurgården Hockey där deras fyslab i Globen fungerat som vår testbas.Utvärderingen av de tre senaste åren är positiv-Dokumentation av detta kommer distribueras ut till Regioner och klubbar. Summerar vi tre år ser vi att spelarna går framåt och vi märker att det blivit ringar på vattnet ute i klubbarna och synsättet på träningen förändrats positivt.
Vi kan med glädje konstatera att vi nu har juniorer som är med i den internationella toppen och Daniel Bertas vinst i Paris gav framtidstro. Jag har under de senaste åren följt hur fler klubbar utvecklat sin ungdomsverksamhet och försökt skapa bättre utvecklingsmiljöer för ungdomarna. Under de närmaste åren tror jag samarbetet mellan skola och tennis (från högstadiet eller ännu tidiagare) blir en viktig faktor.
På förbundsnivå har vi framförallt haft stöd från Catella,Twilfit och inte minst SOK i våra satsningar. Satsningarna har haft olika skepnader beroende på att vi försökt anpassa stödet till spelarmaterialet. Team Catellas senaste modell som riktas mot Akademi (träning) "on Tour" (Bussen på svenska turneringar har varit mycket lyckosam. Under Akademiveckorna har spelarna legat och tränat ihop med bla Thomas Enqvist ,Magnus Norman . Kvalitén på träningen samt möjligheten att få sparra ihop har fungerat som ett första steg mot ett Nationellt tenniscenter som jag personligen tror är något vi ska sträva mot. Att fostra elitspelare på klubbnivå är mycket kostsamt och inte något som alla klubbar har som första prioritet-klart förståligt därför måste vi framöver hitta olika modeller för att stötta vår talanger i Sverige. Vi har klubbar i landet som gör ett fantastiskt arbete men även dom behöver stöd och avlastning för att räcka till hela vägen fram.

Om vi blickar framåt har vi ett antal utmaningar om svensk tennis ska finnas med på ett Internationellt konkurrenskraftigt plan.
Tränare/Ledare-Bakom framgångsrika spelare finns alltid kompetenta och engagerade tränare och ledare. Att höja kompetensnivån hos våra Tränare/ledare är utan tvekan en av de viktigaste frågorna svensk tennis har att arbeta med. Vi har idag mycket god tillströmning till våra tennisskolor dock har vi ett relativt högt "tapp" . Ska vi få fler ungdomar att välja tennis som sin idrott måste kvalitén på spelarutbildningen under de första åren i klubben vara hög. Att få möjlighet att tidigt komma igång med att spela match finns det nu via modeller inom ramen för mini,midi och maxitennis samt ITF´s "Play and stay" kampanj. Att tennis är en utomordentlig idrott för alla åldrar inte minst när det gäller hälsoanspekterna har nu visat sig och allt fler vuxna söker sig till tennisen-gäller att vi tar tillvara på detta.
Ekonomi-Det är naturligvis så att det är den egna satsningen som är avgörande om det i slutändan ska bli ett bra resultat för våra elitjuniorer/spelare. Vi behöver dock få in mer resurser på såväl klubb,Region och förbundsnivå för att skapa förutsättningar till våra spelare.
Även Media har en viktig roll i helheten. Att det skrivs om tennis och att tennis visas på TV är en viktig pusselbit. Vi har idag ett fåtal journalister som följer tennisen på nära håll-Jonas Arnesens vassa penna kan ibland svida men han har ett fantastiskt engagemang och är påläst-glädjande kan jag konstatera att Stefan Holm på aftonbladet numera ges möjlighet att följa tennisen på nära håll-Bra. När det gäller tennis i TV har SvT varit svårflörtade när det gäller Davis Cup,
Dock har andra kanaler klivit fram och vässat sina sändningar med mycket kompetenta expertkommentatorer i form av "Fidde Rosengren",Maria Strandlund-Tomsvik,Jonas Björkman mfl-Riktigt bra.

Jag vill avslutningsvis tacka klubbar,Regioner, ledare,tränare för ert fantastiska engagemang för svensk tennis. Jag är helt övertygad om att vi har en spännande tid framför oss.

Ska bli riktigt kul att komma tillbaka till gräsrotsnivå igen och försöka bidra till svensk tennis den vägen.

Tack för mig

Mikael Stripple

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar